Ømme fødder og lægge

Hvorfår får vi ondt i vores fødder?

Under en normal livstid går vi hvad der modsvarer til to gange rundt jordkloden. Vi får ømme fødder og ankler på grund af overanstrengelse, forstuvning, brud og brækkede knogler. Eller fordi vi bruger sko der ikke er ergonomiske. Det kan de lidt for små sko der klemmer, højhælede sko eller sko der er for flade og ikke giver støtte. Og selvfølgelig kan sportsskader også føre til smerter i foden

eller anklen.

Almindelige fod smerter og symptomer

Foden er kompleks, med mange knogler, led og muskler i et fantastisk netværk.

Vores fødder bærer på mange kg, og bliver dagligt udsat for tryk, stress, vrid, gang og løb. Fordi vi netop går og står i mange timer om døgnet så kan smerter i fødderne hurtigt blive uudholdelig.

Vi har samlet nogle af de mest almindelige årsager til ømme fødder.

​​

Hælspore - plantar fasciitis

Hvis det gør ondt under hælen eller anklen lider du muligvis af plantar fasciitis / plantar fascialgia, eller med et nemmere ord - hælspore.

Hælspore giver en ømhed ved kanten af hælen, ved inderside af hælbenet eller direkte under hælbenet. Smerten kommer typisk når du tager de første skridt efter at have siddet stille eller når du rejser dig op og tager de første skridt om morgenen. Smerten øges typisk jo længere du går eller løber og kan føles meget generende. Prognosen er dog god, og skaden heler normalt alene, men det kan tage lang tid. Nogle gange 1-2 år.

Behandling med laser og ortopædiske fodindlæg kan dog være medvirkende til en hurtigere heling.

​​

Nedsunket fodsål

Et af de mere almindelige problemer for foden, og noget der kommer med alderen. Nogle af os er født med "flade fødder" og går igennem livet uden at være generet af dette.

Det som sker når vi bliver ældre er at vi begynder at lave en overpronation hvor foden "falder" indad og så udsætter vi anklen og underbenene for overdreven indadrotation. Hvis du kigger på dine sko kan det være at de er overdrevent slidte på indersiden af hælen.

Dine fødder gør ondt, føles trætte og brændende og kan også give knæ smerter.

Behandling er fodindlæg for at understøtte din fod. For behandling af dine smerter kan vi anbefale fodmassage, zoneterapi eller akupunktur.

Pronation og supination

Pronation betyder, at mellemfoden synker nedad og vender udad når du går. Supination betyder det modsatte, dvs trykket på foden lægges mere på den ydre side af buen og vendes udad.

I såkaldt overpronation udsættes ledbånd, ledkapsler og muskler for ekstra stress og det gør ondt at stå eller gå. Med markeret supination øges trykket og belastningen på forfoden og hælen, og giver smerter i netop disse områder.

Behandling for gener og ubehag er stabiliserende fodindlæg og fodmassage.

Hælepudesyndrom (hælepudeatrofi)

Hælpuden består hovedsageligt af fedt og bindevæv. Jo ældre vi bliver, jo mere tynd bliver hælepuden, og når vi belaster foden når vi går eller løber føles underlaget hårdt og resultatet er smerter under og omkring hælen. Vores råd er at undgå at gå barfodet eller i hårde flade sko. God lindring kan opnås ved at bruge hæleindlæg eller ortopædiske skoindlæg, hvor belastningen fordeles over et større område under foden.

​​

Behandling mod ømme fødder

Massage kan ikke stå som ene behandling af disse diagnoser. Det vi kan hjælpe dig med er at reducere dine smerter i fødder og ankler, men det kan også være væsentligt at få hjælp af en fysioterapeut, autoriseret fodterapeut eller bandagist for at få en tværfaglig vurdering og hjælpindsats.

Når du kommer til os for at få behandlet dine ømme fødder så kigger vi også gerne på din krop som helhed da det kan være andre muskelgrupper i kroppen som lider ballast efter kompenseret muskelarbejde. Hvis du i længere tid har humpet på den ene fod så aflaster din krop dig så meget den kan, og så kommer andre muskler på overarbejde hvilket skaber en assymmetri og ubalance. Det bliver nogle gange en ond cirkel og det kan føles som om dine smerter spreder sig som ringer i vandet og lige pludselig har du fået ondt flere steder i kroppen.

Akut smerte - vad kan du selv gøre?

​Hvis uheldet er ude og du har brug for smertestillende tiltag her og nu, så kan akut ubehag lindres, f.eks. ved at placere foden højt og tage en ispose på for at mindske hævelse. Det kan hjælpe at tage et par smertestillende piller til at reducere smerter og betændelse. Hvis du derimod har meget smerte, ikke kan støtte på din fod, føler at dine fødder brænder, eller dine smerter ikke forsvinder eller bliver værre, skal du selvfølgelig søge lægehjælp. En faglig specialist kan udføre en fysisk undersøgelse og bestille yderligere undersøgelser såsom røntgen eller MR scanning.

Kan vi hjælpe dig?

Har du spørgsmål til os, vores behandlinger eller vil du booke en tid? Så tøv ikke med at kontakte os, udfyld formularen, og vi vender tilbage så hurtigt som muligt. 

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Mijo Lodge v / Miriam Johansson

CVR: 28645007

Strandboulevarden 158, 2100 København Ø

Klik her for vejledning

Find os her

Åbningstider

Reception

Mandag - lørdag

Behandling

Mandag - lørdag

* mails og tlf bliver besvaret hele dagen i det omfang vi har tid mellem vores behandlinger

08.00 - 10.30

10.00 - 19.00

Om nødvendigt kan der laves særlige aftaler med klinikken også uden for vores åbningstider.

Afbestillingspolitik og betaling

Vær opmærksom på at klinikken har 24 timers afbudspolitik.

Ved udeblivelse faktureres det fulde beløb af behandlingsprisen. Hvis du har et klippekort, mister du et snit, og med et gavekort annulleres dette.

Vi accepterer Dankort, mobile pay og kontanter / Please notice, that we only accept Dankort, mobile pay & cash.